Friday, May 18, 2012

pesanan ayah !


semalam tetiba ingat kat pesanan ayah. kalo dulu aku suka sangat ponteng sekolah, ayah bukan tak tau tp dia buat-buat tak tau je. bkn dia tanak ambk tau pasal ak tp dia bg aku peluang. dia campak ak dlm asrama spya ak hidup berdikari, tp mmg tak lah kn ! tiap-tiap minggu aku suh ayah dtg ambk, ak ckp ak sakit prut, warden yg suh blk. eleyh ! ingt bg alasan mcm tu, ayh bgegas dtg ambk, tp tak pn ! dia tak dtg. .

ak duk asrama pun bkn ak baik sgt ! lg teruk ad lah, masa tu ak pikir padam muke ayah ! sape suh letak ak kt asrama. tp teruk aku pn ad limit la, x smpai 100gb pn. ak cuma x masuk study, ponteng mengaji, baling mercun kt guard, menyanyi ats katil, sorok ubat gigi junior. semua tu ak buat smata-mata utk kepuasan nafsu ak sndiri. xde kene mengena dgn rakan sebaya yg msih hdup atau yg nazak.

 dlm asrama tu aku ad geng, nama geng tu "seven chax" seven tu sbb tujuh org, "chax" plak bia ak dn beliau je yg tau. satu hari ktorg dpt tgkap pencuri dlm asrama, budak popuan form3,  pompuan ! mencuri ! wahh ap nak jd dgn msa dpn ko budak ?? ak tak report kt warden pn dh ckup baik, tp kami mmg ad agenda masing2. .kurung budak tu n lakukan ap yg patut, ak yg paling brsemangat buli bdk tu, padahal ak cuma hilang track suit yg tggu masa nk buang je. kalo nk d bndingkan dgn org lain yg ilang henpon, duit, rntai, camera. dyorg relex je. .


lps tu ak ad krisis ekonomi dgn boypren ak, matchematic tak penah lulus pn tp still ad boypren, elok lah sbb boypren ak pn jenis yg x menetap kt sekolah, hari2 atas motor. satu hr ak dpt tau dia memperkayu tigakan aku. dh la budak popuan tu form 3, kami ni form 6. .x mncabar lnsung ! tp ak ni bkn jenis yg "andai itu takdirnya ak pasrah segalanya". tmbah2 lg geng duk jd batu api suh adkan sesi prjumpaan tiga segi. wahh ap lg ! ak p tampar boypren ak n yg lain p pukul bdk popuan tu. lps pd tu ak xnak ad boypren2 lg. mnganggu kontrasi hdup je. 

cer teka, mne satu ex boypren ak.
tapi kn mmg sayang seribu sayang ! segalanya ak catat dlm diari. rupa-rupanya ayh dh selalu sgt bca diari tu. 


 satu hari ayah pesan, sikit je dia cakap. .ayt di mcm nih. .hidup ni macam satu bulatan, d tengah2 ada satu titik. titik tengah tu adalah kejayaan. kita mesti berjalan menuju ke titik tengah tu dan bila dah sampai ke titik tengah baru lah kita nampak segalanya. mse tu ak br  duk tepi2 je, x smpai titik tgh lg, sbb tu ak nmpak bnde2 x brfaedah je, x nmpk kejayaan dn kebahagiaan pn.

then skg rasanya dh hampir ke titik tengah kot.

0uh dad ! everthing gonna be okey ! saya tak nakal lagi !




19 comments:

Mishter Izwän said...

mksud nye anda msih di tebing2 yg tak smua org boleh lihat . bile di tgh2 . org keliling akan melihat kite dengan kejayaan kite sndri . .


p/s~1st time here. jmput singgah ke speechless009

syahirooAhmad said...

so sweett... anak yg mendengar cakap dan senang berubah.. :) thumb up for ur dad!

widiea azira said...

izwan betul tu !! nasihat yg sgt berguna pakai :p

widiea azira said...

syahiroo kalo bukan anak yg nak dengar cakap ayah, sape lagi kan

chemay said...

nakalnyaaa wideaaaa.
siap buli budak + lempang ex lagiii.
hehe
:P

Mohamadazhan.com said...

salam pertama kali ke sini

zaman belajar di sekolah zaman utk belajar mengenal kehidupan, terus menilai pengalaman =)

Jom baca kisah Anak Muda Kaya dengan JUDI

widiea azira said...

chemay, masa tu bodoh lagi kot umur 20. .hak ar la kan 20 tu bodoh lagi
-__-"

widiea azira said...

mohamadazhan, im came

LaLa mhdnor said...

BW slow hari sebab selsema :(

cinta siswi said...

wooo.. tetibe rindu abah siswi.. huuu.. abah jarang bercakap dan menegur.. sekali bunyi suara.. lekat smpai bile2.. :)

Kyra said...

kasih ayah kan :)

Atiqah Wadiah said...

suka dgr nasihat ur dad..btw,ur dad pilot eh?

Edy Fee said...

perghh ayah bace diari...mmg segannye.huhuhu

hehehe geng saja..klau sek aku dlu pon awek aku ade geng...namenye geng sedozen sebab ade 12 org ...lawak nak mnyebut..

Hans said...

hahaha
tergelak2 plak ku baca
apa2pun memang brutal
hehehehe

Ieyza Afieyna said...

boleh tahan gak ye kenakalan akk nie ye.. hee...

Cik Yatt said...

wah cmne bleh kntoi diari ngan ayahn ni?? nhee..klu yatt.diari kene smpan elok2 ma..

akuamir said...

wahaha,, ganas giloss,,, tapi bagus sangat lah kalau dah tak nakal dahhh!!! XD

Kyra said...

for u syg :)

http://kyraismera.blogspot.com/2012/06/bloglist-kyra-ismera-may.html

Nurul Husna Mohd Hassan said...

nasihat orang tua berguna sangat2 :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...