Saturday, July 07, 2012

ayah dan lafaz sakinah


dalam family, aku yg paling rpt dgn ayah, sikit-sikit je mesti bgtau ayah, paling manja dgn ayah. aku ingat lg masa kecik-kecik dulu aku kuat merajuk. ad satu malam tu aku nangis kuat giler, sbb ayah mungkir janji, dia janji nak balik rumah nenek. ayah penat, tp aku bukan nak paham pun, ikut kepala hangin je smpai aku tekad nk lari. tp tak jauh pun, just duk bawah pokok kelapa tepi surau. kt situ gelap, aku nmpak ayah ak tgh cari. .

bila ak tgk dia mcm serius je cari, lepas tu aku pegi berdiri tmpat terang kasi ayah nmpak. dalam hati masa tu aku tak kisah, ayah nak bedal ke, nk cubit ke takpe ! sbb aku tak snggup tgk dia risau cari aku. bila dia nmpak, dia terus peluk !. tak guna betul aku masa tu !! derhaka!!

lepas tu aku mmg rapat gile dgn ayah. mak pun jeles kot. tp skrg ni aku dah jauh dgn dia. bila aku call je nak balik, aku dah dapat dengar suara ceria dia tuh, happy betul dpt jumpa anak dia ni kan, padahal anak kt sini tau nak lepak je, belajarnye idakkk.

blogger irine ad post pasal kawin, entri pasal adat lafaz sakinah, nasib baik la kat kelantan takde adat macam tu, kalo tak mesti hari perkawinan aku bertukar jadi macam majlis tahlil. .nangis je memanjang. mana tidaknye, aku dah tgk skrip lafaz tu. .fuh meleleh air idung. .

nah! aku tak tau skrip lafaz sakinah mcmne tp ad lagu saat lafaz sakinah dr fareast.. try hayati then bayangkan yang kita tgh kawin.lepas tu ayah baca skrip lafaz sakinah ni.

Heningnya
Sunyi suasana
Lafaz sakinah bermula
Sebak abah tangis ibunda

Adalah aku wali puteriku
Serah kini amanahku ini padamu
Nafkahilah dia curah kasih dan cinta
Lebih dari yang ku berikan kepadanya
Dulu esakannya sandar di bahuku
Tangisannya kini ku serah padamu
Bukan bermakna dia bukan milikku
Fitrahnya perlukanmu
Jadikanlah dia wanita syurga
Mengerti benar akan maharnya
Taat itu bukan hanya pada nama
Indah ia pada maksudnya

Ku akur
Akan pesanmu
Puterimu kini amanahku
Iringilah
Dengan doamu
Bahagia kami dari redhamu







15 comments:

wan niahix said...

degil budak ni... haha... biase la tu ayah mana tak syg anak die...

wan teringat mase kecik dulu wan suke ambik barang org. mancis imam masjid pun nak ambik. tapi ayah tak pernah pun pukul ke ape... huhu.. sayang my abi... ^^,

"keep smiling"
^_^

-Wan Niahix-

Edy Fee said...

aik tak sabar nak kawin jugak dh ke.hehehhe
sabar2...cari betul2..haha
mmg pompuan salu nanes lpas akad nikah.nape tah

Wanieys said...

sedih kan bunyi lafaz tu :)

widiea azira said...

@Edy Fee terharu la sbb dh tau sape imam dia, lg satu sedih nk tggal family, tak pun takut nk hadapi laki. .erkkk ntah !!

widiea azira said...

@wan niahix
budak2 biasa la kan, kalo ayah tak pukul kita msti jd insaf sndiri kan. .

widiea azira said...

@Wanieys bleh tggal makeup sbb nangis

Kazen said...

ooo org kelantan ke? me too :)

Apple said...

Antara ayat tercantik saya pernah dengar dari seorang ayah untuk bakal menantu:
"Jika dah taknak, pulangkan dia kepada keluarga ini".

Noraim said...

sy dari kecik sampai besar tak pernah rapat dgn ayah :(

lafaz sakinah ni sedih kot. huhu,

#nasub baik kalate xdop eh. hikhik.

nn lylyn said...

sebak bace

Masha Meisters said...

memg ye pun...my mum pun nangis baca ni masa adik pompn kawin dulu...ayah,maintain cool je la...hihi

aReLaN said...

hahahaha...anak manja ayah rupanya.lafaz sakinah ni kat negeri mana ek yang ada???

widiea azira said...

@aReLaN
yg sy tau johor je, yg lain xtau la. .

HeNRieTTa JoSe said...

oh my....i wanna cry too.....

Atiqah Wadiah said...

perhhh!!!blh leleh hengus ni.. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...