Wednesday, June 27, 2012

remaja untuk difahami



lapok betul la aku ni, cerita dah lama, sekarang baru nk update. sebenarnya busy sangat, dgn nak exam lagi, study week lg, lepak lg, usha brader comel lg tu semua la tuh ! 

aku nak share pasal pengalaman aku handle anak-anak yg kecil, awal remaja dan remaja. minggu lepas, unisel ni ada beberapa tetamu, yang kononnya dtg utk buat seminar. first yg dtg cuma kanak2 tadika, aku relax je sbb dah biasa dgn dyorg. second tu seminar utk upsr pulak, erkkkk mcm susah sikit nk handle. lepas tu dtg pulak bebudak spm !! walamakweyyy susahnye nk jaga. ak kompius, mna satu cikgu dn mna satu bdk spm. sama kecik je kot ak dgn dyorg.



fakulti aku ada buat karnival sains dan jemput bebudak tadika dr sekolah area selangor. untuk bebudak tadika, kita just buat cincai cincai pun dyorg dah rasa wooohoho gempaknyeeee. tp kalo tgk dari gaya dekmie yg bertungkus lumus cabut saluran econ semata-mata nak letak sarang burung tu, mmg dia serius utk gempakkn mini zoo ni.



serius !! ak mmg tak buat keje, ni lah keje ak. ni lah !!!



skrg baru sattle buat mini zoo tu, padahal jam dh mnunjukkan pukul 1 pagi. .buat muke happy dalam duka.



dah tiba masa untuk bebudak tu cakap w0oooooo cantekk woooo. lembu kertas lah ! gajah dgn lembu sebijik sama! cicak lagi besar dari kerbau. .apedehal !! semua utk budak.



suke hati ko la budak nk wooo byk2 kali pun. .ak paham sbb ko tu budak.

kemuadian ada seminar untuk budak upsr. perghhhh susah benor nk jaga. asyik nak bangkang je, dh org cakap ini, dia pi ckp itu. kalo ak sekeh kn nangis lak.


first dyorg dtg. .semua comel, baik je. .bawak beg mcm dah tanak balik.


10 minit pertama mmg kusyuk dgr ceramah. .
dh ko knp budak? focus dpn la, bkn kt camera.


lepas tu. .jeng. .jeng..jeng. .

bebudak ni mmg tak bleh  nk control sgt, kita nk ajar dia spya berdisiplin tp dyorg tak anggap kita mcm tgh mengajar tau. .dyorg akn nmpak 'eeuuu kereknye kakak ni, sikit2 nk tengking' see kn dh dpt title 'kerek'. ak mengaku ak mmg x bleh nk control dyorg sbb tu ak lepas je spya dyorg bebas n enjoy. sampai ad yg ckp 'wiwi tu buat baik dgn budak, nt naik lemak la bdk'

bg ak, selagi kita paksa, selagi dia stress. .kalo dh stress, ap yg dyorg dpt masa seminar tu?? lu pikir la sendiri.


kemudian tetamu ketiga , jeng..jeng..jeng. .budak spm pulak, tp sekolah arab. nmpaknye ak pun kena pakai baju kurung la spnjang seminar tu. .wauuuuu sopan !!
dengan dyorg ni mmg lansung tak bleh nk lawan angin. .kalo boleh, ikut je apa yang dia nak buat. kiranya ak ni dah langgar prosedur cikgu la sbb tak tegas dgn murid. siap ajak jd geng lagi. .alah ! apedehal, dtg sini utk enjoy kan. .hahaha (gelak setan)




remaja mcm dyorg ni mmg cepat memberontak, bila kita cakap lebih kurang je dgn dyorg so dyorg akan slow2 mark kita cikgu kerek. tapi bila dh buat baik mmg naik lemak. sampai mintak nk makan dlm bilik.
 ini dh lebihhhh. .. 



daripada kita buat dia stress lbih baik kita jd geng dia. .biarkan dia dgr cakap kita sbb dia hormatkan kita, dan bukan sbb dia takutkn kita !!  jaga anak nanti mcm tu lah. .jgn tau nak bedal jeee. .salah sikit marah, silap sikit, kaki !!

15 comments:

Liza Razak said...

susah jugak kan jaga budak-budak ni...kalau saya yang tak penyabar ni, tak tau lah jadi macam mana nanti

Masha Meisters said...

hew...bestnyer :)

follower 149...

MawardiYunus said...

teringat zaman2 sekolah rendah dulu huhu

alinac lover said...

wah enjoy!

aReLaN said...

eh, jap.bukan ke tu unisel kampus BB?hmmm...budak2 memang la.kita dulu pon gitu gak kan.hahaha

Cik Diana said...

tahniah. busy2 pOwn berjalan lancar satu prOgram. serOnOk bebudaj tuh.

dOne fOllow u back. thanks :)

Edy Fee said...

wah2..bestnye....
cantiknye yang gambar atas skali tu..kreatif..
hehehe ni kompom byk dpt adik angkat.hehehe

Noraim said...

budak2 angin tgh panas lg tu.

yg api jgn disimbah dgn api kan?

#widiea org kelate ke?

LaLa mhdnor said...

lala pantang tgk budak x dgr cakap, hehe...

anamizu kaito said...

perhhhh siap menerap lagi tu ! hehe
fun jgk sbnrnye bile dpt siapkan sendiri setting utk mini zoo cmtu.. pstu bile dah siap rase puas je kan?? hehe






Slm kenal,
cik ana

hamzah ian said...

remaja comel.. hehe

widiea azira said...

anamizu.. betul tu, rasa mcm dh terlepas dari sekapal lanun. .haha

Atiqah Wadiah said...

budak2 kan..len fasa,len prangai..hhuhu

Edy Fee said...

update2.hehe

Nurul Husna Mohd Hassan said...

kalau budak2 dengar cakap, tapi kalau yang dah besar2 ni susah sikit :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...