Thursday, November 01, 2012

kepada siapa yang perlu dipercayai.?

entri ni serius sikit. masing-masing sila buat muka serius sebelum baca. merujuk pada tajuk di atas "kepada siapa yang perlu dipercayai ?" 

okey, sila rujuk pada facebook,berlambak-lambak duk update status 

"kepercayaanku padamu 195%"

"ite prcaya awk angat2,arap awk jgn mainkn ite yer.ayang awk muah!!" (cam hareemm)

ramai yang percayakan boyfriend lebih dari segalanya, agaknye dia pikir yang bopren dia tu pelindung kaabah agaknye. tambah2 bebudak  sekolah yang baru nak kenal dunia ni. diorang ni kalo dah cauple. urmmh! urmmh!! urmmh!! setakat romeo juliet, laila majnun, laila isabella  tuh toksah duk lawan dorang la. sbb bebudak sek zaman skrg ni cauple lagi gempak! lagi hot!

kalo zaman-zaman sekolah aku dulu, cauple bagi surat buh bedak syurah kaler puple je. kalo yang jenis romentik sikit, tulis biodata dalam buku log. nak beli buku log untuk nota sejarah, ujung taun pun belum tentu nak beli. kumpul biodata budak-budak laki kelas sebelah boleh pulak, kalo dikira-kira mau dapat dua tiga bijik buku log penuh dengan biodata jantan. dasar menggedik!!

okey, cukup cerita pasal buku log. yang aku nak ketengahkan kat sini. budak-budak sekarang mudah sangat percaya kat boyfriend. bukan tak boleh dik, tapi memang tak boleh!! 

kau main bedal je ikut jantan sana sini, sebab dia boyfriend, kau percayakan dia??

cuba bukak minda sikit dik, kat paper tu berlambak berita bebudak kena rogol. tak cukup peper, video pun berlambak. search je youtube tu "budak kena rogol" bukan akak nak ajar tengok youtube ke ape ke, cuma akak nak suruh korang takut sikit dengan manusia nih.

kau percayakan boyfriend kau, sedangkan berlambak kes ayah rogol anak, atuk rogol cucu, abang rogol adik, sepupu rogol sepupu. kalo kita fikir balik. mereka-mereka semua ni antara ahli keluarga yang dipercayai, tapi mereka tetap sanggup merogol darah daging sendiri.

ada satu story yang aku pernah dengar tapi aku tak tahu sejauh mana kesahihannya. sorang budak perempuan kena rogol dengan abang dia, then dia ceritakan kat ayah. tapi ayah dia pun ikut rogol dia, sampaikan bapak saudaranya tahu then bapak saudaranya pun rogol dia jugak. .makan bertahun jugak la budak tu jadi mangsa manusia jahanam ni. orang-orang kampung tahu pun budak tu dah mental kot. 

nampak kan sekarang ni, kepada siapa yang perlu dipercayai?

kau masih percayakan boyfriend kau? dia siapa? malaikat kah dia? tiada nafsu kah dia? tak terliurkah dia tengok muka cute kau?

fikirkan dan masing-masing bukak minda. kita kaum wanita, perlu pelihara diri kita yang memang azalinya lemah ni. jangan kita yang musnahkan diri sendiri. apapun yang berlaku, segalanya berpunca dari diri kita sendiri. baik terima baik, jahat terima jahat.

take care guys!!

28 comments:

Eiqa Almond said...

LIke gileee entry niee.!!
Setuju sangat dengan setiap kata2x entry nie..
Tak tahu nak cakap apa dgn budak sekolah yg masih mentah lagi tu yang dok ber couple..
Dorang tak kena lagi boleh la, cuba kalau dah kena acanoo tuu.

kay_are said...

marah sangat nampaknye ni.. aku setuju dengan entri ni tapi.. sebagai sorang laki of coz r kne pertahan kan diri sendiri gak.. bende2 macam ko cakap tu, takkan happen kalau takde catalyst.. (pandai2 describe catalyst tu ape) yang laki lak, kalau pompuan dah caye kat dorang, sile r jangan betray kepercayaan dorang tu.. baru r tak jadi bende2 macam ko cakap tu.. sekian time kasih

baby lydia said...

salam kenal,,dya follower sini iyer -_-'

aku HaniAsyira said...

nama pun budak sekolah.. tengah meningkat keremajaan nya kan.. tp caye sgt tu apalah kan

widiea azira said...

@Eiqa Almond har tu lah, nasihat orang tua ni bknnye dia nk dengar pon ish ish ish

widiea azira said...

@kay_are haha yer yer tak semua laki macam tu, ni smua brpunca dr girl sbenarnya. kau lelaki baik. jgn risau haha

widiea azira said...

@kay_are haha yer yer tak semua laki macam tu, ni smua brpunca dr girl sbenarnya. kau lelaki baik. jgn risau haha

widiea azira said...

@aku HaniAsyira dah nama budak2 haha

Noraim said...

ngeri je baca kisah t. skng ni bkn senang nak percaya kat org. entah la, kat abg2 sendiri pn kdg2 ssh nk percaya. hee.

Kakzakie said...

Suka kakak baca N3 ini walau widiea juga kategori anak remaja tapi pandai menilai yg mana baik dan buruk

Kakak follow sini yg ke 198

widiea azira said...

@Noraimkan. tp x tau la btul ke tak. ad pnceramah yg critakn dulu.

widiea azira said...

@Kakzakieinsyaallah akn selalu mnilai mn baik dn buruk.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

bagus widiea tahu mana yg baik n buruk

cinta siswi said...

budak2 skrg nie advance da sis.. xabes skolah rendah dah ade pakwe makwe.. mensampah la..hahaha

Edy Fee said...

susah nak ckap sape leh caye..sebab bukan semua org takleh caya n bukan semua org gak leh leh csye..hurmm buat la pilihan terbaik

Aishah Jahirah said...

diaorang ni pk seronok je,ada org syg kunun2.terlalu open minded sgt pn xblh gakkan...ha ah penah dengar yg kes budak tu last2 org kg tahu dah mental budak tu...org yg ptt lindungi dia pun amek kesempatan..:(

LittleGurl said...

skng ne susah sgt nak control budak2 zaman skng. tak sama kan dgn kite zaman dulu :( risaunye.

widiea azira said...

@LittleGurl kan. kite2 dulu baik2 je. .main batu seremban dalam kelas

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog bg komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog..chat box pakjoe tidak dikira nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

chemay said...

hmmm sekarang ni dah akhir zaman,
semua benda haram nak dibuat,
sebab tu bercouple2 ni jadi trend.
lepastu mengikut je apa couple2 yang lain buat,
tak pikir masa depan.
haihhh~

tirahzairi said...

jom jom terjun dlm ais kasi sejuk cket...hihi....

wisata bakti alam said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

wisata bakti alam said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

eintan nurfuzie said...

betul tu.. cik en sokong!jangan percaye sangat laaaa... kan?kan?

wisata bakti alam said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

Lyaa Suriany said...

110% percaya dkt bf
mmg terbaik
tp skrg ni.
bkn istilah rogol dah
istilah merelakan diri
hehe

nn lylyn said...

kena awasi budak2 zaman skrg ni..byk sgt terdedah pd benda2 yg xpatut..tu yg jd terikut2 tu..nak cuba

Anonymous said...

bsg la 2 tau mana yg baik n buruk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...